5 tecken på att du borde söka dig till en ny arbetsplats

Sugen på att byta jobb? 
Var femte svensk funderar på samma sak. 
Här är vanligaste orsakerna till det!

Brist på utveckling och nya utmaningar är ett av det vanligaste motivet till att vilja byta jobb. En undersökning av Trygghetsrådet visar att nästan två miljoner svenskar funderar på att hitta en ny arbetsgivare. 

– Vi upplever att det är likadant i Skellefteå, säger Albin Mannberg, grundare av joboptions.se som är en digital samlingsplats för arbetstagare och lokala arbetsgivare. 

Fler orsaker
De första åren på en arbetsplats finns det ofta väldigt mycket nytt att lära sig. Men allteftersom att tiden går upplever många inte tillräcklig stimulans. Samma arbetssätt, rutiner, kollegor och system kan få dig att bli less. Då är det läge att söka sig till ett nytt ställe.

– Andra vanliga faktorer är folk vill ha högre lön, att de inte känner dig uppskattade eller att deras nuvarande jobb är alltför stressigt.

”Sitt inte av tiden”
JobOptions varnar dig för att ”sitta av tiden”. Det kan vara tungt för självförtroendet att arbeta med något som inte utvecklar dig. Då ökar riskerna för att du inte gör ett bra jobb som vidare kan ge dig dåliga referenser i framtiden. 

I Skellefteå finns det massor med lediga tjänster ute, och du - även om företagen inte har utannonserade tjänster så kan du alltid kontakta de ändå - för att visa upp dig och visa vad du går för. Några exempel på Skellefteföretag är Brokk, Fastec, Autotech, Ricoh IT Partner och Plastex.

Checklista: 5 varningstecken – då vet du att det är dags att byta jobb: 

 1. Glöden är borta
  Alla dagar är inte roliga. Men om passionen inte funnits där under en längre tid kan det betyda att du inte finner arbetet tillräckligt stimulerande. 
 2. Du bryr dig inte längre
  Vi behöver alla känna oss värdefulla och att vi gör något som har betydelse på vår arbetsplats. Är det inte så för dig? Börja scrolla jobbannonser och spännande arbetsgivare.
 3. Du tittar på klockan
  Tick, tack, tick, tack. Tiden går fort när du har roligt. Och ja, mycket saktare om det är tvärtom. Ingen vill ha ett jobb som bara går ut på att vänta på när du kan gå hem igen. 
 4. Du gillar inte din lön
  Pengar är inte allt. Vi vet. Men en av de vanligaste orsakerna till att folk söker nytt jobb är för att de är missnöjda med lönen. Och de som byter jobb med jämna mellanrum har generellt sett en högre löneutveckling än de som stannar länge på en arbetsplats.
 5. Du känner dig stressad
  Visst kan arbetsbördan vara för hög ibland. Så är det på många arbetsplatser. Men inte var och varannan dag. De flesta vill ha mycket att göra, men inte så att det påverkar din hälsa. Då finns det så många anda bättre arbetsplatser att vara på.